Sunday, February 5, 2023

Copii abuzaţi


 Urmările emoţionale asupra copiilor

supuşi violenţei domestice

 

O statistică îngrijorătoare prezentată de Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, arată că, în anul 2022, 4 copii au murit în urma violenţei fizice şi a abuzurilor în familie şi 9000 de copii au fost victime ale agresiunii domestice. “Această realitate înfiorătoare trebuie să ne mobilizeze şi să-i facă pe mai mulţi români să conştientizeze gravitatea unor astfel de gesturi”, spune Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

 

Aceste cifre reies din statistici oficiale, însă numărul real al copiilor supuşi violeţei domestice nu poate fi cunoscut având în vedere că, pe de o parte, aceşti copii nu pot, nu ştiu să ceară ajutor sau le este frică să vorbească despre asta, iar, pe de altă parte, trebuie să recunoaştem realitatea tristă că, în România, mai ales în zonele rurale, aceste comportamente abuzive sunt considerate “normale”. Există unele expresii care circulă în popor: “Eu te-am făcut, eu te omor!” sau “Bătaia este ruptă din rai” şi care ar trebui să ne pună foarte serios pe gânduri.

 

În acelaşi timp, există oameni care cunosc cazuri de violenţă domestică, dar din cauza indiferenţei sau a fricii, preferă să tacă. În aceste situaţii tăcerea nu este de aur, ci ascunde dramele cumplite ale unor copii care, fie îşi pierd viaţa, fie rămân traumatizaţi pe viaţă din cauza violenţei domestice.

 

Ce efecte au aceste comportamente abuzive asupra copiilor? Cum sunt afectaţi la nivel emoţional? Care va fi viaţa emoţională a acestor copii pe parcursul vieţii şi ce influenţă va avea asupra stării lor de sănătate mentală şi asupra comportamentului lor? Rămân aceşti copii afectaţi pe viaţă? Îşi vor mai recăpăta vreodată independenţa emoţională? Cum se poate interveni pentru a-i ajuta?

 

Pentru a răspunde la aceste întrebări am apelat la Ioana Nemeti Paşca, psiholog şi psihoterapeut din Arad.

 

- Bună Ioana! Ştiu că tu eşti specializată pe Psihoterapie sistemică de familie și cuplu. Ne spui câteva cuvinte despre această formă de terapie?

 

Salut Oana!

Psihoterapia sistemică de familie și cuplu a apărut din nevoia de a pune în prim planul terapiei relațiile semnificative din viața persoanei. S-a observat ineficiența sau alteori eficiența pe termen scurt a abordărilor terapeutice în care se lucra strict cu individul și se făcea abstracție de relațiile din viața sa.

În cadrul acestei forme de terapie familia este văzută ca un sistem în care persoanele se află în strânsă interacțiune și interdependență. Indiferent că avem în cabinet o singură persoană sau avem mai mulți membri ai familiei, suntem mereu atenți la cum participă persoanele cu care clientul se află în relație la crearea și/sau menținerea problemelor cu care acesta a venit. Privim orice situație în context și ținem cont că nu există o singură cauză pentru un singur efect, în toate cazurile lucrurile sunt mai complexe de atât. Relațiile sunt principala sursă de suferință umană, dar și principala sursă de bucurie și locul în care suferințele se vindecă.

 

- Ţinând cont de statistica îngrijorătoare pe care am prezentat-o ne spui care este rolul familiei în formarea emoţiilor şi ce rol au emoţiile pentru sănătatea noastră?

 

Emoțiile sunt o expresie normală și sănătoasă a vieții noastre psihice. De când ne naștem pe lume avem emoții și ele ne însoțesc și chiar ghidează în alegerile noastre toată viața. Familia ne influențează cel mai mult privind alegerea emoțiilor pe care le considerăm bune sau rele, ne învață ce emoții este permis să exprimăm și pe care să le ascundem ori reprimăm. Emoțiile de baza sunt furia, tristețea, bucuria, frica și dezgustul. Pe toate le simțim fără să ne învețe nimeni, însă ceea ce învățăm din familie și din alte relații semnificative este cum să ne comportăm când le simțim. În plus, în familie vom învăța prin imitație care este răspunsul emoțional “adecvat” în diverse situații de viață.

Pentru sănătatea noastră fizică și mentală contează mult ce se întâmplă în corpul nostru când simțim emoțiile. De exemplu, emoții ca furia și frica acționează ca declanșator pentru răspunsul corpului de tipul “luptă sau fugi”, derivat din instinctul de supraviețuire. Acest răspuns este în sine unul adaptativ și nu ne afectează sănătatea dacă se întâmplă ocazional. Problemele de sănătate apar când reacțiile de acest tip ale organismului se întâmplă frecvent, deoarece atunci secretăm mulți hormoni de stres care pe termen lung ne scad imunitatea și ne predispun la boli de natură fiziologică și psihologică. Din păcate majoritatea ajungem în zilele noastre să ne plângem de stres cronic și efectele se văd în creșterea alarmantă a problemelor de anxietate, despresie, boli autoimune ș.a.

 

- Ce urmări la nivel emoţional creează violenţa domestică ? Cum se vor comporta aceşti copii pe parcursul vieţii ?

 

Atât violența domestică (care se referă la violența dintre partenerii de cuplu) cât și violența asupra copilului presupun un stres major pentru copii, iar acest stres declanșează mecanismele amintite anterior. Din păcate fiindcă violența este în majoritatea cazurilor repetată frecvent în aceste familii, copiii aceștia dezvoltă ceea ce numim traume. Traumele au implicații majore pe parcursul vieții, asupra sănătății dar și asupra comportamentului lor.

Pentru a putea supraviețui pericolului în care se află în mod repetat, copiii își dezvoltă mecanisme de autoapărare mai mult sau mai puțin eficiente, cum ar fi crearea unor lumi imaginare în care se refugiază pentru a scăpa de cea adevărată, dezvoltarea unor comportamente agresive la rândul lor, evitarea părintelui abuzator, căutarea de scuze care explică comportamentul abuzatorului pentru a-l putea iubi în continuare, asumarea rolului de salvator când e abuzat altcineva în familie etc.

Cel mai frecvent adulții care abuzează sau care sunt abuzați în familie au fost la rândul lor copii abuzați ori au fost martorii abuzului dintre părinți și au dus mai departe acest tipar.

 

Am observat în practică 2 reacții puternice și opuse la abuzul trăit în copilărie :

1.       Decid să nu abuzez niciodată în familia mea și/sau să nu permit abuzul, pentru că am suferit mult și am conștientizat cât este de rău abuzul în familie

2.      Duc mai departe modelul fără să îmi dau seama sau considerând că așa e normal pentru că abuzul îmi este atât de familiar. În unele cazuri perpetuez comportamentul abuzator sau îl tolerez la partener argumentându-mi că aceasta este cea mai bună cale pentru corecția unor nemulțumiri legate de copii/partener. Practic, nu știu că se poate sau cum pot face altfel. 

 

- Vor deveni vreodată independenţi emoţional ?

 

Depinde la ce te referi cu această independență emoțională. Dacă te referi la a nu mai suferi din pricina abuzurilor din copilărie și a nu avea reacții emoționale pornite din acele răni atunci da, este posibil, însă asta prespune muncă multă cu sine și rareori reușim să ajungem în acel punct fără psihoterapie, uneori chiar și cu psihoterapie. De multe ori, din păcate, nici nu conștientizăm că reacționăm din rănile noastre.

Stilul de atașament se formează în primii ani de viață în relație cu părinții, în special cu mama care se ocupă de obicei mai mult de îngrijirea bebelușului și copilului mic. Dacă nu reușim din copilărie să creăm un atașament securizant, sănătos, acest lucru se va reflecta ulterior în toate relațiile pe care le vom avea în viață. Acest lucru este extrem de greu de schimbat.

În orice caz, e necesar măcar la vârsta adultă să conștientizăm impactul abuzurilor în viața noastră și să lucrăm cu noi. Dacă doar stăm să treacă timpul sperând că maturizarea ori independența financiară vor vindeca suferința noastră atunci suntem într-o mare eroare. Oricât de departe plecăm de problemele noastre noi le vom purta cu noi dacă nu ne vindecăm. 

 

- Există şi copii care nu rămân traumatizaţi ?

 

Da, aceia care au șansa de a beneficia la timp util de protecția altui adult, din familie sau din exterior, care să le ofere siguranță, încredere, atașament sănătos și alături de care să poată procesa emoțional suferința prin care au trecut. Când există un pericol copilul caută în primul rând conectarea. Dacă o găsește șansele de a fi traumatizat scad semnificativ. Trauma se formează pe baza sentimentului de singurătate în suferință și de neputință. Din păcate cel mai des niciunul dintre părinți nu face asta pentru copil, ei fiind amândoi oameni traumatizați la rândul lor.

 

- Cum se poate interveni pentru a-i ajuta ?

 

Depinde de gravitatea situației. În majoritatea cazurilor copiii pot fi ajutați prin accesarea serviciilor de psihoterapie, atât individual pentru copil cât și pentru părinți, dacă aceștia realizează că au o problemă și doresc să își schimbe comportamentul. Reamintesc că în aceste cazuri părinții sunt la rândul lor persoane traumatizate care, beneficiind de psihoterapie, pot să își schimbe comportamentul în familie vindecând propriile traume și învățând comportamente alternative pentru situațiile de frustrare.

În cazurile grave, pentru protecția copilului, poate fi necesară retragerea copilului din familie și a drepturilor părintești. Aceștia au nevoie să găsească curând adulți care să îi îngrijească și cu care să formeze o relație de atașament.

Legea nr. 217/2003 este cea care reglementează și prin care se pedepsește violența în familie. Abuzurile asupra minorului se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni până la 12 ani.

Dacă avem cunoștință de copii abuzați în familie îi putem ajuta apelând “telefonul copilului” 119 și raportând situația de abuz. Indiferența ucide – și la propriu și la figurat.

 

- Cum putem sensibiliza opinia publică pe acest subiect?

 

·         Prin campanii de educare despre violența în familie, atât în mass media, pe canalele de socializare, cât și în școli pentru identificarea celor abuzați.

·         Personalul didactic ar trebui bine pregătit pe acest subiect. Ei pot la rândul lor informa părinții despre subiect, dar sunt esențiali și pentru a identifica și raporta cazurile de violență asupra copilului. Consilierul școlar ar trebui sesizat cu prioritate pentru a oferi primul suport copilului ar trebui la rândul său pregătit de speciliști pentru a gestiona aceste cazuri și a ști când să trimită copilul mai departe la un psihoterapeut.

·         Prin a vorbi despre subiect de fiecare dată când avem ocazia, ceea ce fac eu acum, dar și prin crearea acestor ocazii, ceea ce faci tu acum.

 

- Îţi mulţumesc frumos, Ioana, pentru disponibilitatea de a îmi răspunde la întrebări şi mi-aş dori să colaborăm şi pentru alte articole destinate blogului Mâini către Aproape.

 

- Cu mult drag, Oana, oricând.

 

Bibliografie:

https://www.facebook.com/gabifirea/posts/pfbid02sf4KvamLXUCDKKpvB5e6wFoQvPhkAPo76QzNair76b81RKLUppy9J1B4uX6jtP6el

No comments:

Post a Comment

Copii abuzaţi

  Urmările emoţionale asupra copiilor supuşi violenţei domestice   O statistică îngrijorătoare prezentată de Ministrul Familiei, Tiner...