Thursday, February 2, 2023

Vulnerabilitatea umană



Umanitatea nu exclude vulnerabilitatea

 

Am creat acest blog pentru a mă adresa oamenilor marginalizaţi, vulnerabili, pentru a contribui, chiar şi într-o măsură cât de mică, la binele aproapelui meu. Dar ce înseamnă vulnerabilitate? Ce înseamnă a fi vulnerabil? Putem depăşi orgoliile nostre pentru a pătrunde mai în profunzime în fiinţa umană şi pentru a ne descoperi pe noi înşine? Cum vede creştinismul vulnerabilitatea? Voi încerca să răspund la aceste întrebări în cele ce urmează.

 

Vulnerabilitatea înţeleasă ca slăbiciune

 

Vulnerabilitatea este, cel mai adesea, înţeleasă ca slăbiciune, fragilitate, are o conotaţie negativă pentru că expunându-ţi sentimentele şi trăirile devii uşor de rănit, prin urmare eşti exclus şi marginalizat de societate. Mentalitatea de astăzi tinde să aprecieze numai oamenii de succes, uneori, indiferent de modalităţile prin care au obţinut acel succes.

 

Nu minimalizez succesul şi faptul de a te simţi util ţie şi societăţii în care trăieşti, dar a obţine acest succes, de cele mai multe ori, vine cu mari costuri şi riscuri. Ni se cere tot mai mult să ne disimulăm emoţiile, să părem în permanenţă că suntem oameni puternici şi de nezdruncinat, să obţinem ceea ce ne propunem cu orice preţ, uneori chiar dacă e nevoie „să calci pe cadavre”. A ne expune adevăratul sine ne sperie pentru că ne ameninţă statutul social. De curând, un politician şi-a agresat fizic soţia şi a mai avut şi alte izbucniri de furie relatate de presă. Cum a ajuns acest politician în fruntea ţării, un om care se presupune că ne apără drepturile şi ne reprezintă interesele?

           

            Pe de altă parte, deşi în Ocident companiile au început să îşi trateze angajaţii mai uman recunoscându-le şi dreptul la viaţă personală, în România suntem încă departe de această cultură organizaţională. Multe anunţuri de angajare de pe platformele de job-uri conţin cerinţe precum: „disponibilitate la program prelungit” sau „atenţie distributivă” (deşi psihologii au demonstrat că monotasking-ul este mult mai eficient). A-ţi arăta vulnerabilitatea la un job echivalează cu a-ţi pierde locul de muncă. Trebuie să avem o atitudine „spartană” în relaţie cu munca. Suntem „încurajaţi” să ascundem sub preş adevăratele probleme deoarece a recunoaşte că ai nevoie de ajutor pentru o anumită sarcină sau că o anumită situaţie te depăşeşte conduce inevitabil la convingerea că nu mai eşti potrivit pentru job-ul respectiv.

 

Vulnerabilitatea – parte din condiţia umană

 

Psihologii spun că emoţiile fac parte din zestrea noastră genetică şi că a le nega, a le ascunde, creează traume, dezechilibre psihice şi emoţionale care duc la rândul lor la afecţiuni fizice. Mulţi medici tratează simptomele, dar adevăratele cauze ale bolilor sunt adânc înrădăcinate în viaţa psihică.

 

Oamenii care nu îşi permit să îşi exprime emoţiile de teama de a nu fi excluşi şi marginalizaţi se expun la un mare risc de a dezvolta tulburări psihice. Dincolo de orgoliul de a ne expune adevăratul sine, se află , de cele mai multe ori, răni şi slăbiciuni care pot fi tratate cu un suport adecvat.

 

Emoţiile dau o întreagă paletă de culori lumii în care trăim, însă a avea emoţii, a simţi, presupune să fim vulnerabili. Nu mă refer la faptul că trebuie să ne sufocăm pe noi înşine şi pe ceilalţi cu emoţiile noastre. Aţi exprima emoţiile, fie pozitive, fie negative, în situaţiile şi în contextul potrivite, ţine de abilităţile de comunicare, abilităţi care se învaţă pe parcursul vieţii, însă a-ţi permite să fii vulnerabil în anumite situaţii îţi oferă accesul la propriul sine şi te ajută să te maturizezi emoţional, să fii cu adevărat uman şi autentic.

 

Perspectiva creştină asupra vulnerabilităţii

 

            Aşa cum Dumnezeu şi-a asumat vulnerabilitatea noastră pentru a ne vindeca rănile, la fel ni se cere şi nouă să ne identificăm cu vulnerabilitatea celorlaţi, iar prin compasiune să înţelegem, să ridicăm, să vindecăm.

 

            Papa Francisc spunea că vulnerabilitatea ne sperie pentru că ameninţă cultura eficienţei care nu ne permite să ne arătăm vulnerabilitatea. Însă toţi, spune el, suntem vulnerabili şi fragili, iar din perspectivă creştină nimeni nu trebuie aruncat sau lăsat în urmă. Victoria, o fată de 20 de ani cu multiple şi grave dizabilităţi, este ţinută în viaţă prin dragostea şi devotamentul părinţilor săi chiar dacă aceştia au dus o luptă de ani de zile cu instituţiie statului pentru ca fata să primească o pensie de handicap. Mai mult, pe reţelele de socializare cineva (care nu ştiu dacă poate fi numit om) spunea că aceşti oameni, ca Victoria, trăiesc pe spatele societăţii şi că ar trebui trimişi la muncă. După pilda bunului samaritean, ni se cere să avem compasiune, care are rolul de a vindeca în numele binelui comun.

 

            Adevărata compasiune în creştinism provine din iubire, iubire pe care Dumnezeu ne cere să o avem faţă de semenii noştri indiferent în ce situaţii vulnerabile s-ar afla. Bineînţeles că trebuie să ne iubim mai întâi pe noi înşine pentru a-i putea iubi şi pe ceilalţi. Însă, după cum spunea Papa Francisc, am fost creaţi pentru a ne afla împlinirea în iubire.

 

 

Bibliografie:

 https://www.adibratu.ro/2022/04/04/a-fi-vulnerabil/

https://www.youtube.com/watch?v=eCjZ8TblS0A&t=310

https://www.catholica.ro/2023/01/10/papa-francisc-vulnerabilitatea-ameninta-cultura-eficientei/

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/surse-deputat-aur-acuzat-ca-si-a-batut-sotia-femeia-a-sunat-la-112-in-toiul-noptii-2205361

https://jurnal-social.ro/gheorghita-voicu-cineva-a-scris-intr-un-comentariu-ca-traim-pe-spinarea-societatii-si-ca-ar-trebui-sa-mi-trimit-potaia-la-munca-este-o-societate-de-la-care-nu-mai-cred-ca-are-rost-sa-avem/


No comments:

Post a Comment

Copii abuzaţi

  Urmările emoţionale asupra copiilor supuşi violenţei domestice   O statistică îngrijorătoare prezentată de Ministrul Familiei, Tiner...